Magyar nyelv English version Performan Group

A pályakezdő fiatalok munkaerőpiaci esélyei

A pályakezdők álláskeresési ideje átlagosan 6 hónap - olvasható egy most publikált tanulmánykötetben. A 15-29 éves korosztályt vizsgáló, Magyar ifjúság 2012 felmérés adataiból beigazolódik, hogy a fiatalok munkaerőpiaci helyzetét nagyban segíti a tanulmányi idő alatti munkavégzés, valamint hogy a legnagyobb esélyük az elhelyezkedésre a diplomával vagy szakképzettséggel rendelkezőknek van.

2013. szeptember 19. · Általános hírek · Talent Selection
A pályakezdő fiatalok munkaerőpiaci esélyei

Azoknak, akik munkába állnak iskolai tanulmányaikat követően, átlagosan valamivel több mint 6 hónap alatt sikerül elhelyezkedniük. A tanulmányok alatt vagy azt követően viszonylag gyorsan, egy hónapon belül sikerül elhelyezkednie a fiatalok 15 százalékának, 30 százalékuknak 1-3 hónapon belül. További 15 százalékuk az iskoláit követő 4-6 hónapban, nagyjából 10-10 százalékuk pedig 7-12 hónap közötti időtartamban, illetve egy évnél hosszabb idő alatt talál munkát.

A tanulás melletti munkavégzés pozitív tényező, mert segíthet a későbbi elhelyezkedésben, pl. azért, mert olyan képességekhez, készségekhez juttatja a fiatalt, amelyet a munkaerőpiac fokozottan értékel, vagy azért, mert a tanulás melletti munkavégzés során kapcsolatokat, ismeretségeket lehet szerezni. A kutatásból kiderült, hogy az elhelyezkedési esélyeket nagyobb mértékben növeli az iskolaidő alatti rendszeres, mint a nyári munkavégzés. Látható jövőbeli előnyei ellenére viszont tanulmányaik mellett a fiatalok csupán negyede, a felsőfokú képzésben részvevők körülbelül egy harmada dolgozik.

A tanulmányok befejezése és a munkába állás között eltelt átlagos idő a középiskolára épülő szakképzésből kikerülő fiatalok esetében a legrövidebb: kicsit több, mint 4 hónapon belül találnak állást. Őket követik a diplomával rendelkezők, nekik közel 5 hónapig tart az álláskeresési időszak. A legrosszabb esélyekkel a csak általános iskolát végzettek indulnak a munkaerőpiacon, de a szaktudás nélküli gimnáziumi érettségivel pályakezdők is átlagosan 7 hónapig keresik első munkahelyüket.

A teljes tanulmánykötet itt olvasható.

 

Kapcsolódó cikkek

 
LinkedIn Facebook